This website has no support for Internet Explorer

VERTICAL Amsterdam

150 dwellings and public facilities for Sloterdijk Centre

Location: Amsterdam, NL
Client: Heijmans, Rosmalen
Program: Housing
Gross floor area: 2.150 m2 (total: 21.730 m2)

Structural engineer: IMd, Rotterdam
MEP engineer: LBP Sight, Nieuwegein
Landscape design: DS Landscape, Amsterdam
Sustainability: Fore, Sassenheim
Visualisation: WAX, The Hague

May 2017 VERTICAL, a joint effort of Tenderboost, Heijmans, NL architects, Chris Collaris Architects, Studio Donna van Millingen Bielke, Space Encounters, Dakdokters and DS Landschapsarchitecten won the tender to develop 20.000m2 of sustainable housing, public space, parking garage and shared roof gardens next to Sloterdijk station in West Amsterdam.

The total development consists of a large and a smaller tower, both on their own plinth. Space Encounters designed segments of each plinth.

Both building parts play with volumes to create exiting outdoor spaces and optimal orientation for each separate house. Important aim of the design is to accommodate nature: one block is completely overgrown, giving plants and animals the opportunity to thrive.

The other block is covered in sand blasted concrete, creating a different kind of ecosystem more resembling a mountain, where bats, buzzards, insects and climbing plants will take their reside. Projected completion end 2019.

Click here for more information.