Silver Factory

Overview in images of Silver Factory, a project by Space Encounters Office for Architecture

About Silver Factory, a project by Space Encounters Office for Architecture

Silver Factory is a mixed residential complex, prominently situated along the Klaprozenweg in Amsterdam Buiksloterham. Buiksloterham is an industrial site and business park, which is slowly being transformed into a mixed-use area with space for housing, offices and nature, while keeping space for the dynamics of production, logistics and retail facilities. The flexible six meter high plinth of the design of Silver Factory provides space for production, trade and maker-spaces. On top of the plinth new housing and green spaces will be added to the area, making the urban ensemble an integral part of a new park along the water.

The half closed building block provides high-quality shared outside spaces with a tiny forest and a green inner courtyard that connects to green public spaces. On the outside Silver Factory is a robust all-sided ensemble, accentuated by varying building heights and expressive circulation spaces, reacting to surrounding buildings and open spaces. The volumes each subtly vary in terms of architecture and are materialised in wood and light toned brickwork. The transparent and inviting plinth connects the different volumes of the design that each offer different housing types, as well as office spaces. All apartments and office spaces are endowed with generous views over the different neighbouring bodies of water.

go to top