This website has no support for Internet Explorer

Flowpolis

Location: Amsterdam
Client: Flow Real Estate
Program: Office
Gross floor area: 550 m2
Project team: Joost Baks, Stijn de Weerd, Gijs Baks, Remi Versteeg, Esther Bentvelsen, Giulia Tomaselli

Interior fitout: Roord Binnenbouw, Amsterdam

Flowpolis is an interior project built within Aldo Van Eyck┬┤s Tripolis office building. Located in Amsterdam Zuid. One of his lesser known buildings, it’s characterised by it cross shaped towers, connected by patio’s and lower, tent-like structures with fantastic inner quality.

The plan of the existing structure generously provided 72m2 per person, a rare occurance in offices nowadays, where it seems a race to the bottom has started when it comes to the amount of square meters per person.

To keep the large scale quality noticable and at the same time incorporate levels of intimacy we assigned each space its own identity and divided them using large semi-transparant industrial curtains.

The entrance tunnel functions as a mental reset: it encapsulates the visitor and frames the entrance into the office with vibrant tones of colour and light. Once passed through the transparent entrance curtain, the visitor arrives the workspace segment of the layout. This consisting of a meeting rooms, multiple desk spaces and a round conference table all furnished with Space Encounters Boring Collection. Lavish greenery is paired with a mix of colours to lighten the atmosphere.

Adjacent to this is the event space, which is spatially defined by adding a beam and column structure. By lowering the horizontal beam height but keeping the existing ceiling height, the space becomes more tanglible and relatable to human scale. Columns were constructed to suggest division through interior without closing the space up, allowing the circulation and openness to flow through.

Themed mainly for relaxation it offers a scattered arrangement of exercises like table tennis, a pull up bar and punching bag to relieve stress. A movable television unit and baby grand piano are also included to express creativity. The material pallet holds an experimental edge to it with each area contrasting one another indicating definition between spaces.

The kitchen is located in the final segment of the layout and runs neatly with the hexagonal space it inhabits. The contrast of its layout in comparison to the previous areas allows it to hold its own identity. The green film-faced plywood units that descend in width as you enter the room also provides symmetrical perfection, an opposing feature to the rest of the layout.